Ampere

Gesloten
Alex & Martine
moderator
moderator
Berichten: 6604
Lid geworden op: 17 dec 2009, 16:26
woonstreek: Sint-Niklaas
Motorhome merk en type: Carthago Chic 4.9

Ampere

Bericht door Alex & Martine »

Ampere
Een ampere is de constante elektrische stroom, die, wanneer deze loopt door twee parallelle geleiders van oneindige lengte en met een verwaarloosbare diameter, op 1 meter van elkaar geplaatst in vacuüm, een lorentzkracht tussen deze geleiders produceert van 2 × 10-7 newton per meter lengte.

Ampère uur

Een ampere-uur is een eenheid voor elektrische lading. Het eenheidssymbool is Ah. Het is de totale hoeveelheid lading die bij 1 ampère in 1 uur heeft gestroomd:
1 ampère-uur = 1 A × 3600 s = 3,6 × 103 C
Hoewel ampère-uur geen SI-eenheid is, is het een praktische eenheid die gebruikt wordt bij elektrochemische processen zoals vergulden of verzilveren en voor batterijen. Hoewel het geen maat is voor de energie in een batterij is het een gebruikelijke aanduiding voor de levensduur van (oplaadbare) batterijen.
Op accu's wordt meestal de capaciteit in Ah (of mAh) vermeld. Op eenmalige batterijen zou dat ook kunnen maar wordt het door de fabrikant meestal achterwege gelaten.
De eenheid ampère-uur wordt vaak (onjuist) afgekort tot ampère. Vaak geschiedt dat uit onwetendheid. Men spreekt dan bijvoorbeeld van een accu met een capaciteit van 40 A
Gesloten