Anti diefstal

Gesloten
Alex & Martine
moderator
moderator
Berichten: 6604
Lid geworden op: 17 dec 2009, 16:26
woonstreek: Sint-Niklaas
Motorhome merk en type: Carthago Chic 4.9

Anti diefstal

Bericht door Alex & Martine »

zie ook alarmen
Het begint eigenlijk allemaal als je nog thuis bent.
Geeft je huis nog een bewoonde indruk of staat er net nog geen bord waarop staat: “Wij zijn weg voor xx weken “ ? Geef de indruk alsof er elk ogenblik nog iemand thuis kan komen. Een fiets ( op slot) tegen de gevel, een auto op de oprit, een licht dat ’s avonds automatisch aan / uit gaat, rolluiken die dmv een schakelklok omlaag-omhoog gaan,
Er voor zorgen dat ladders niet makkelijk genomen worden om op het 1e verdiep te geraken.
Vragen aan de buren / “iemand” om de brievenbus te ledigen, om het gras af te rijden. Bezorg hen de code van de garage of het alarm en de sleutels …Beter een dichte buur dan een verre vriend. Hoe hoger de haag hoe minder zicht ze hebben om eventueel een oogje in het zeil te houden !
Tekenen dat er beweging is in en rond de woning kan een mogelijke afschrikking zijn.

Alvorens te vertrekken: zeker nakijken of je alle deuren – ramen wel degelijk op slot hebt gedaan.
Dit ook voor alles aan de achterzijde van de woning voor wie in een rijwoning woont.
Onlangs hadden we een reeks inbraken waarbij de dieven in de achtertuinen gewoon van woning naar woning waren gegaan ( over omheiningen + draad geklommen) om te kijken waar ze zonder te moeten inbreken toch hun slag konden slaan. Je zou er van versteld staan hoeveel achterdeuren –verandaramen blijven openstaan. Er bestaan zelfs sloten die je extra op de ramen kunt plaatsen. Het plaatsen van veiligheidssloten is misschien ook geen slechte investering.
Een licht met een detector kan ook helpen om hen in de “spot” te plaatsen
De sleutel onder de mat is helemaal uit den boze !!
Misschien dat de appartementbewoners onder ons nu denken: “ wij zitten goed” . Het spijt mij zeer maar dat is dus niet waar. Ondanks alle briefjes aan de voordeur in de zin van “ gelieve de deur steeds dicht te doen” kom je nog regelmatig tegen dat deze uitnodigend open staat. En dan ga je van deur tot deur.

Maar langs de andere zijde: het op slot doen van binnendeuren is daarentegen af te raden. Eens een dief binnen is ( en er is niemand thuis) heeft hij vrij spel en kan hij ongestoord met zijn schroeven-draaier of koevoet alle deuren openbreken met als enige gevolg dat het schadebedrag aanzienlijk zal stijgen.
Goud en juwelen horen niet in schaaltje in de slaapkamer of in de badkamer maar het liefst in een kluis die verankerd zit. Onlangs heb ik nog foto’s gezien van een bewakingscamera waarbij je de dieven aan de haal zag gaan met een kluis van een paar 100 kg op een karretje.
En wat hebben we met het nemen van deze maatregelen gedaan?
Er voor gezorgd dat:
- De potentiële inbreker werd misleid of afgeschrikt
- Hun poging niet hebben vergemakkelijkt
- Hun opbrengst zo laag mogelijk gehouden
- Gelegenheid schept de dief: te hebben tegen gewerkt !!
Een nadeel voor bij wie de Mh aan huis staat. Het valt op als de Mh weg is.
De dief houdt van duisternis maar we hebben toch ook al ondervonden dat zij ’s nachts meestal slapen.
Vragen waar wij bij verhoor regelmatig geen of slechts gedeeltelijk een antwoord op krijgen is: met wat zijn ze aan de haal ? Registratie dus ! Een lijstje met de waardevolle voorwerpen en eventueel hun reeksnummer al dan niet zelf aangebracht en zelfs een foto er van. Dit heeft verschillende redenen waarvoor het nuttig kan zijn. Bv bij het terugvinden van een buit kan je bewijzen dat dat ene juweel hetgene was dat bij jou gestolen werd. “ Een gouden halsketting, een gouden uurwerk.. “ is niet zo veel zeggend. Waaraan denk ik hier?: TV, audio, stereo, camera, pc, laptop, fototoestel, een kopie van je inschrijving, keuringsbewijs, verzekeringsbewijs.

Ik weet het, het is misschien niet mooi, maar door ontradingsmaatregelen zou de potentiële dief op zoek moeten gaan kijken naar een makkelijkere prooi…
Hoe kun je dit bewerkstelligen? Door diverse maatregelen die het de potentiële dief moeilijker maken.
Extra sloten op de cabinedeuren: Heosafe sloten ( en dan liefst met sleutel !)
Een stevige (liefst metalen ) kabel gespannen tussen de 2 deurklinken van de cabinedeuren.
Slotjes op de vensters in het woongedeelte.
Opzetsloten op de buitendeuren ( wooncel – garage…)
De autopapieren misschien toch niet in het handschoenkastje leggen? Ergens verstoppen of nog beter maar niet altijd even makkelijk, is ze mee te nemen.
Kopies van de papieren zijn niet rechtsgeldig maar ze kunnen je wel helpen bij de aangifte: ( de nummerplaat, chassisnummer,… )
Als ze dan toch zijn binnen geraakt of er iets gebeurt:
Zorg er voor dat je volgende telefoonnummers ergens zitten hebt:
-Blokkeren van de bankkaart of Visa kaart: bellen naar: 070 / 344 344
-Van je verzekeringsagent
-Repatriëring
antidiefstal buitendeuren.jpg
antidiefstal Heosafe sleutel.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gesloten